Incourt
 
 


Gustot-molen

De landelijke gemeente Incourt verzamelt een twaalftal dorpen en gehuchten, waaronder Glimes, Opprebais, Incourt, Sart-Risbart, Roux-Miroir, Piétrebais en Chapelle-Saint-Laurent, die doorkruist worden door enkele waterlopen : de Orbais, de Piétrebais en de Thorembais.
Incourt is een verzamelplaats van streeksmaken en die zijn afkomstig van opmerkelijke plaatsen van het erfgoed : de boerderijen van la Tour en Le Grand Haquedeau, de boerderijen van le Fort, van Gailbiez of les Deux Chises.


Tumulus

Een interessante lokale dynamiek heeft geleid tot de renovatie van de Gustot-windmolen in Opprebais, een ongewone site voor de streek waar dorpsfeesten worden georganiseerd zoals het bekende Broodfeest. In Incourt is er geen gebrek aan feestelijke en verenigingsinitiatieven. In Glimes wordt er gefeest rond noten en de dorpen Piétrebais, Chapelle-Saint-Laurent en Roux-Miroir hebben in augustus hun ‘Feest van de Vogelverschrikker’.


Kasteelhoeve

De geschiedenis heeft in Incourt zeldzame getuigen nagelaten. Zo is de Gallo-Romeinse periode vertegenwoordigd door de tumulus van Glimes en de middeleeuwen worden geïllustreerd met de kasteelhoeve van Opprebais. Het industriële verleden herbeleeft men bij de ondergelopen steengroeve van Opprebais. De site werd heraangelegd met intergeneratielogies, een ‘Maison de la nature’, faciliteiten voor recreatie en sport, een ontdekkingspad rond het water dat een helblauwe kleur heeft.


Oude steengroeve

In Incourt vindt men ook de enige bron met drinkbaar water van Waals-Brabant : de ‘Fontaine Sainte-Ragenufle’..

Website van de gemeente Incourt

imprimer - envoyer
 
 
Europe Leader+ Région Wallonne Culturalité Jodoigne Commissariat Général du Tourisme Maison du Tourisme Suivre la vie du site RSS 2.0