Beauvechain
 
 


De gemeente Beauvechain (Bevekom), waar de Nethen en zijn twee zijrivieren, de Mille en de Nodebais doorheen vloeien, omvat het dorp Beauvechain en zijn gehuchten La Bruyère, les Burettes en La Misère, de dorpen Nodebais, Tourinnes-la-Grosse, Hamme-Mille en zijn gehuchten Mill en L’Ecluse en zijn gehucht Sclimpré.

Twee landschapstypes kruisen elkaar in Beauvechain. In het westen is het reliëf beduidend meer heuvelachtig en men ziet er enkele bossen met vochtige valleien en tal van holle wegen. In het oosten strekken zich de licht glooiende plateaus uit van Brabants Haspengouw, waar aan landbouw wordt gedaan. Dit open landschap leende zich overigens goed voor de inplanting van de luchtmachtbasis ‘Luitenant-kolonel vlieger Charles Roman’, waar u ook (het museum) First Wing Historical Center aantreft. Een deel van het Meerdaalbos en het Nicaisebos vormt een groene rand ten nooorden van de gemeente, langs het dorp Hamme-Mille.

De nog steeds bloeiende landbouwactiviteit heeft in Beauvechain waardevolle sporen nagelaten, met traditionele boerderijen in Nodebais en Les Burettes of de majestueuze boerderij van Wahenges, die opgenomen is als Uitzonderlijk Erfgoed van het Waalse Gewest. Vlakbij bevinden zich de Pagodes van Julos Beaucarne. Ook het religieuze erfgoed bevat enkele niet te missen getuigen. Enkele voorbeelden zijn de preromaanse kerk van Tourinnes-la-Grosse die op een kleine hoogte verreist, de Saint-Corneillekapel van Mille en de kapel van Le Rond-Chêne in Tourinnes-la-Grosse, of de resten van de oude abdij van Le Valduc, die ingekapseld zitten in een mooie groene omgeving.

JPEG - 18.6 ko

_Vandaag heeft de gemeente Beauvechain een artistieke passie. Elk jaar worden er de Befaamde Feesten van Saint-Martin georganiseerd.

JPEG - 12 ko

Sinds iets meer dan 40 jaar leeft Tourinnes-la-Grosse in de maand november op het ritme van de plastische creatie, met tentoonstellingen rond kunstenaars en indrukwekkende theatervoorstellingen waarbij de inwoners van de gemeente acteurs worden. Initiatiefnemer van het evenement was keramist Max Van der Linden die in Nodebais heeft geleefd. De boerderij van Agbiermont, waar zijn atelier lag, herbergt vandaag verschillende opmerkelijke realisaties van de internationaal erkende kunstenaar.

Website van de gemeente Beauvechain

Website van de gemeente Beauvechain

imprimer - envoyer
 
 
Europe Leader+ Région Wallonne Culturalité Jodoigne Commissariat Général du Tourisme Maison du Tourisme Suivre la vie du site RSS 2.0