Brouwerij van Jandrain-Jandrenouille
 
 
Alexandre Dumont de Chassart

De ‘IV Saison’ en de ‘V Cense’

De bieren die gebrouwen worden in de Brasserie de Jandrain-Jandrenouille

Activiteit:
De boerderij van la Féculerie in Jandrain-Jandrenouille heeft zich in de zomer van 2007 omgevormd tot brouwerij. Na een veelbelovende proef werd het ‘IV Saison’-bier geboren. Het resultaat van twee gepassioneerde mensen vertaalt zich vandaag in een jaarproductie van 8000 flessen, maar de doelstelling is de kaap van 30.000 flessen per jaar.
De producten: IV Saison
- Ingrediënten: mout, gist, water en hop, zonder additieven!
- Verpakking: in flessen van 75 cl en vaatjes van 20 liter. Het bottelen in grote flessen is gewild omdat men het product wilde associëren met een gezellige sfeer.
- Kenmerken: de hop geeft een zekere bitterheid en een bijzonder boeket aan het bier. Het is niet gefilterd of gepasteuriseerd en kent een tweede gisting in de fles. Het bier is relatief licht: 6,5%.
V Cense: amberkleurig, 7% en iets kruidiger (fabricatiegeheim!).
De geschiedenis:
Alexandre Dumont de Chassart (burgerlijke ingenieur mechanica) en Stéphane Meulemans (ingenieur chemie met specialiteit brouwerij), hebben hun project lange tijd laten rijpen en kochten uiteindelijk het materiaal van de Brasserie du Berry. Hun project was geen opwelling want ze droomden er al van tijdens hun studententijd.
Goed om weten:
- De naam van het bier: IV Saison evoqueert tegelijk de vier basiselementen van bier en de naam Saison omdat de bieren die vroeger in de streek werden gebrouwen, de naam ‘la Saison’ hadden.
Prijs voor een fles van 75 cl: 4 euro, zoals de 4 basiselementen van het bier.
Het etiket is ontworpen door François Schuiten.
De boerderij:
de ferme de la Féculerie is een indrukwekkende vierkantshoeve die gebouwd werd in de periode 14e – 18e eeuw. Een mooi portaal met een paviljoendak fungeert als toegang. Er tegenover ligt een tweedelige woning met twee niveaus. De laterale vleugels herbergden stallingen met hooizolders, een schuur van het dubbele brede type en een waterput. Het geheel is typisch voor de grote vierkantsboerderijen van Brabants Haspengouw.

Verkooppunten:

- in de winkel La Bonne Bouteille in Jandrain, Tel: 019 63 55 58
- in La Corbeille in Orp-le-Grand (zie pagina op deze site).
- au drink Verlaine à Hannut.
- Hesby Drink à Hannut
- au proxi Delhaise de LLN.
- au Champion à Corbais
-  à la ferme Dardenne à Roux-Miroir (zie pagina op deze site)
- au PAT Drink (Lathuy)
- au Relais Saint-Martin à Tourinnes-la-Grosse (zie pagina op deze site)
- Just in drive Eghezée
- Drink d’Annevoie à Annevoie
- Potiron Point à Thoranbais-Saint-Tond
- All Dion, Dion
- Point de dégustation : le Bosquet à Rixensart
- Moeder Lambic, Place Fontenas, Bxl
- Poeschenelle Kelder, en face du Manneken Pis
- Bier Circus, rue de l’Enseignement, Bxl
- Geersdronken, Oostaker
- Willemsenzoon, Grobbendonk
- HopDuivel, Gent
- Beershop ’t Koelschip Oostende
- Carrefour de Bierges (rayon producteurs locaux)
- Carrefour de Waterloo (ancien Biggs, rayon producteurs locaux)
- SBS Drink, rue des Loups 11 à Bruxelles
- BeerMania, Bruxelles
- Beer Temple, Bruxelles
- Délices et Caprices, Bruxelles
- Epi d’Or, Wasseige
- Geersdranken, Oostakker
- Willems en Zoon, Grobbendonk
- HopDuivel, Gand
- BD Drive, Nivelles
- Fred Boisson, Nivelles

Dugustatiepunten :
- Alterez-Vous LLN
- Beer Bar à LLN
- Moeder Lambic, Place Fontenas, Bxl
- Resto Bière, Bxl
- Poeschenelle Kelder, en face du Manneken Pis
- Bier Circus, rue de l’Enseignement, Bxl

Rondleidingen in de brouwerij (8 euro per persoon - per groep van min. 10 personen) of op aanvrag (min 50 pers.) _Organisatie van privé-evenementen.

De brouwer:
- A.Dumont
Tél: 0475/71 45 35 ou 019/51 42 98
e-mail: alexandre.dumont@skynet.be

Adres:
Brasserie de Jandrain-Jandrenouille
34, rue de la Féculerie
1350 Jandrain-Jandrenouille

Hoe komt u er:
zoom in op de kaart of klik op de gekleurde stip om uw route te visualiseren

imprimer - envoyer
 
 
Europe Leader+ Région Wallonne Culturalité Jodoigne Commissariat Général du Tourisme Maison du Tourisme De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0